Yksittäiset tutkimukset

Laboratoriotutkimukset ovat tärkeä osa elimistössämme tapahtuvien häiriötilojen mittareista. Tutkimuksilla voidaan sulkea pois sekä diagnosoida sairauksia, arvioida terveydentilaa ja hoidon tehokkuutta. Pisara LABissa panostamme laboratoriotulosten luotettavuuteen läpi koko prosessin. Tulosten luotettavuuteen vaikuttaa moni tekijä kuten oikeanlainen valmistautuminen tutkimukseen, laadukas näytteenotto, oikeanlainen näytteiden käsittely ja lähettäminen sekä näytteiden analysoiminen laatuvaatimusten mukaisesti. Tutustu tarkoin laadittuihin laboratoriopaketteihimme tai valitse yksittäisistä laboratorio tutkimuksista. Voit asioida ilman lääkärin lähetettä.

A-vitamiini (fS-A-Vit) 56 €
Adrenokortikotropiini (P -ACTH) 38 €
Alaniiniaminotransferraasi (S -ALAT) 5 €
Alkalinen fosfataasi (S -AFOS) 5 €
Allergeeni immunoglobuliini E ryhmä- ja erittelytutkimus (S -IgE-Sse) 89 €
Amylaasi (S -Amyl) 11 €
Anti-Muller hormoni (S -AMH) 65 €
Aspartaattiaminotransferaasi (S -ASAT) 5 €
B 12-vitamiini aktiivinen (S -B12-TC2) 42 €
B1-vitamiini (fB-B1-Vit) 58 €
B12-vitamiini (S -B12-Vit) 21 €
B2-vitamiini (fB-B2-Vit) 76 €
B6-vitamiini (S -B6-Vit) 48 €
Bilirubiini sekä bilirubiinikonjugaatit (S-Bil ja S-Bil-Kj) 9 €
Borrelia burgdorferi vasta-aineet (S -BorrAb) 55 €
C-reaktiivinen proteiini herkkä (S-hs-CRP herkkä) 16 €
C-reaktiivinen proteiini (S-CRP) 13 €
D-vitamiini (S -D-25) 35 €
Desialotransferiini (S -CDT) 28 €
E-vitamiini (fS-E-Vit) 34 €
Estradioli (S -E2) 19 €
Ferritiini (S -Ferrit) 20 €
Folaatti (fE-Folaat) 21 €
Follikkelia stimuloiva hormoni (S -FSH) 21 €
Fosfaatti epäorgaaninen (fS-Pi) 7, 50 €
Glomerulussuodosnopeus estimoitu (Pt-GFRe) sisältyy Krea tutkimukseen
Glukoosi paasto (fS-Gluk) 11 €
Glutamyylitransferaasi (S -GT) 9 €
Hemoglobiini A1c kokoverestä (B -HbA1c) 11 €
Hepatiitti B-virus s-antigeeni (HBsAg) 19 €
Hepatiitti C-virus vasta-aineet (S -HCVAb) 55 €
HI virus antigeeni ja vasta-aineet (S -HIVAgAb) 21 €
Homokysteiini (P -Hcyst) 31 €
Immunoglobuliini A (S -IgA) 15 €
Insuliini (S-Insu) 22 €
Jodi (S-I) 85 €
K1-vitamiini (fS -K1-Vit) 76 €
Kalium (S -K) 5 €
Kalsium (S -Ca) 9 €
Kalsium ionisoitunut (fS-Ca-Ion) 39 €
Keliakia suppea (IgA tTGAbA) 26 €
Klamydia ja tippuri (CtGcNhO) 41 €
Koriongonadotropiini (S -hCG-tot) 28 €

Korsoli (S -Korsol) 21 €
Kreatiinikinaasi (S -CK) 9 €
Kreatiniini (S -Krea) 12 €
Kudostransglutaminaasi IgA vasta-aineet (S-IgA S-tTGAbA) 32 €
Kupari (S -Cu) 45 €
Kuppa eli syfilis (TrpaAb) 26 €
Laktaattidehydrogenaasi (S -LD) 7,50 €
Laktoosi-intoleranssi DNA tutkimus (B -Lakt-D) 38 €
Lasko (B -La) 9 €
Luteinisoiva hormoni (S -LH) 19 €
Magnesium (S -Mg) 9 €
Mangaani (B -Mn) 73 €
Natrium (S -Na) 5 €
Nielutulehdus Streptococcus nieluviljely (Ps-StrVi) 26 €
P -ProBNP 56 €
Parathormoni (fP-PTH) 32 €
Perusverenkuva (B -PVK+T) 16 €
Progesteroni (S -PROG) 21 €
Prolaktiini (S -PRL) 18 €
Prostata spesifinen antigeeni (S -PSA) 21 €
Proteiini (S -Prot) 9 €
Rasva-arvot paasto (fS-Lipidit) 20 €
Rasva-arvot ei paasto (S-Lipidit) 20 €
Rauta (fS-Fe) 7,5 €
Reumafaktori (fS -RF) 9 €
Seleeni (P -Se) 35 €
Sinkki (S-Zn) 46 €
Sitrulliinipeptidi vasta-aineet (S -CCPAb) 32 €
Sukupuolihormoneja stimuloiva hormoni (S -SHBG) 32 €
Testosteroni (S -Testo) 31 €
Transferiinireseptori liukoinen (S -TfR) 31 €
Transferriini (fS-Transf) kuljettaa rautaa 8 €
Trijodityroniini vapaa (S -T3-V) 21 €
Tromboplastiniaika (P -TT-INR) 19 €
Tumavasta-aineet (S-ANA) 21 €
Tyreoideaperoksidaasi vasta-aineet (S -TPOAb) 21 €
Tyreotropiini (S -TSH) 15 €
Tyroksiini vapaa (S -T4-V) 16 €
Täydellinen verenkuva (B -TVK) 15 €
Ubikinoni eli koentsyymi Q10 (fS-Ubikin) 76 €
Uraatti (S -Uraat) 9 €
Urea (fS-Urea) 7,50 €
Virtsan kemiallinen seula (U -KemSeul) pika 10 €
Etälääkärin laboratoriotulosten tulkinta 20 €

 • S-Alb

  Albumiini tutkimusta käytetään nestetasapainon seurantaan, sillä se rajoittaa nesteen poistumista verisuonista. Albumiinia voidaan myös mitata maksan- ja munuaisten tilan selvittämiseksi, arvioidakseen ravitsemustilaa, nestetasapainon seurannassa, tulehdus- ja suolistotaudeissa.

  Mahdolliset oireet: kutina, väsymys ja heikkous, tumma tai verinen virtsa, turvotus, ihon tai/ja silmien keltaisuus, ruokahaluttomuus, selkäsärky, vatsan turvotus/kipu, virtsan väheneminen.

  9,00 
 • S-TestoVL

  Mieshormoneihin eli androgeeneihin lukeutuva testosteroni esiintyy miehillä ja naisilla. Testosteronin tuotannossa on vuorokausivaihtelua ja aamuisin pitoisuus on korkeimmillaan. Veressä testosteroni on joko sitoutuneena kuljettajaproteiiniin SHBG 40 % (sukupuolihormoneja sitova globuliini), albumiiniin 50–70 % tai noin 1–3 % testosteronista on verenkierrossa vapaana (Testo-V).  Testosteroni vapaa laskettu tutkimus sisältää S-Testo ja S-SHBG tutkimukset.

  Mahdolliset oireet: erektiohäiriöt, hedelmättömyys, unihäiriöt, väsymys, liikalihavuus, keskittymiskyvyn heikkeneminen, pojilla viivästynyt tai varhainen murrosikä, naisilla kuukautishäiriöitä, liikakarvoitusta (hirsutismi), kaljuuntumista tai matala ääni.

  34,00 
 • U-AlbKrea

  Albumiinin ja kreatiniinin suhde virtsasta tutkitaan, kun epäillään mikroalbuminuriaa eli  albumiinin liikaeritys virtsaan. Tavallisesti mikroalbuminuria esiintyy alkavan diabeettisen munuaisvaurion yhteydessä.

  Mahdolliset oireet: kutina, väsymys ja heikkous, tumma tai verinen virtsa, turvotus, ihon tai/ja silmien keltaisuus, ruokahaluttomuus, selkäsärky, vatsan turvotus/kipu, virtsan väheneminen.

  16,00 
 • Transferriini (fS-Transf) kuljettaa rautaa

  Transferriini (fS-Transf) on maksassa muodostuva proteiini, joka sitoo rautaa ja kuljettaa sitä luuytimeen sekä elimistön soluihin ja kudoksiin. Tutkimusta käytetään raudanpuutteen selvittämiseen muiden rautamittareiden kanssa.

  Mahdolliset oireet: väsymystä, huimausta, päänsärkyä, ihon kalpeutta, korvien huminaa ja herkempää hengästymistä sekä sydämen sykkeen nousua

  8,00 
 • Tumavasta-aineet (S-ANA)

  Tumavasta-aineita esiintyy eri autoimmuunisairauksien yhteydessä, kuten nivelreumassa ja autoimmuuneissa maksasairauksissa mitkä voivat johtaa maksasolujen tulehdukseen ja maksakirroosiin. Tutkimuksessa etsitään verestä vasta-aineita solun tuman antigeenejä kohtaan.

  Mahdolliset oireet: hiustenlähtö, pitkittynyt väsymys ja heikkous, matala kuume, lihas- ja nivelkipu, tunnottomuus tai pistely käsissä/jaloissa, punainen ihottuma nenän ja poskien kohdalla, ihon herkkyys valolle.

  21,00 
 • Hepatiitti B-virus, s-antigeeni (HBsAg)

  B-Hepatiitti tarttuu suojaamattoman seksin sekä veren välityksellä aiheuttaen maksatulehduksen. HBsAg tutkimus osoittaa, onko veressä Hepatiitti B-virusta ja onko tartunnan saanut mahdollisesti viruksen kantaja.

  Mahdolliset oireet: väsymys, ripuli, pahoinvointi, kuume, lihas- ja nivelkipuja ja oksentelu

  19,00 
 • Kuppa eli syfilis (TrpaAb)

  Kuppa eli syfilis on Treponema Pallidum nimisen bakteerin aiheuttama infektio, mikä tarttuu seksin välityksellä limakalvolta tai äidistä sikiöön.  Kuppa tutkitaan verikokeella vasta-aine testillä TrpaAb.

  Mahdolliset oireet: kivuton haava tartuntakohdassa, päänsärky ja lihaskipua, suurentuneet imurauhaset, pahoinvointi ja lievää lämpöä, ihottumaa vartalolla, kämmenissä ja jalkapohjissa

  26,00 
 • Keliakia suppea (IgA, tTGAbA)

  Keliakia on autoimmuunisairaus, missä ohutsuoli tulehtuu, suolinukka vaurioituu ja tämän seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.  Ensivaiheessa selvitetään immunoglobuliini A-luokan (IgA) kudostransglutaminaasi vasta-aineet, tTGAbA.

  Mahdolliset oireet: ilmavaivat, hampaiden kiillevauriot, pitkään jatkunut löysä uloste, ravintoaineiden imeytymishäiriöt (folaatin, D-vitamiinin, kalsiumin tai B12-vitamiinin puutos), ummetus, maksan vajaatoiminta, raudanpuuteanemia, ihokeliakiassa on kutiseva rakkulaihottuma (kyynärpää, polvet, pakarat, hiuspohja), nivelkivut ja -turvotus, vatsan turvotus ja -kipu, luunmurtumat, kasvuhäiriöt.

  32,00 
 • Urea (fS-Urea)

  Maksan hajottaessa proteiineja syntyy ureaa, mikä suurimmaksi osaksi poistuu elimistöstä munuaisten kautta virtsan mukana. Maksan ja munuaisten hyvinvointi vaikuttaa ureapitoisuuteen veressä.

  Mahdolliset oireet: väsymys, huono uni, ruokahaluttomuus, keskittymiskyvyn puute, päänsärky, hengenahdistus ja turvotus, korkea verenpaine, tuntohäiriöt, ihon kutinaa ja kuivumista, pahoinvointi, lihaskrampit, kellertävät silmän valkuaiset ja iho, herkästi esiintyvät mustelmat.

  7,50 
 • Koriongonadotropiini (S -hCG-tot)

  Koriongonadotropiini eli hCG on hormoni, mikä erittyy raskaudessa, rypäleraskaudessa, istukkasyövässä ja kivessyövässä. Istukkaa alkaa tuottamaan hCG-hormonia ja noin 5-7 päivän kuluttua hormonin määrä on mitattavissa.

  28,00 
 • Laktoosi-intoleranssi DNA tutkimus (B -Lakt-D)

  Tutkimuksessa osoitetaan ensisijaista eli geneettisesti perinnöllistä laktaasin puutetta. Laktaasin puuttuminen aiheuttaa laktoosi-intoleranssin, jolloin laktoosi ei hajoa eikä imeydy oikein.

  Mahdolliset oireet: ilmavaivat, vatsan turvotus, kivut ja kouristukset sekä ripuli.

  38,00 
 • Fosfaatti epäorgaaninen (fS-Pi)

  Ihminen tarvitsee fosfaattia (Pi) mm. solujen toimintaan kuten energiatuotantoon, DNA-rakennusaineeksi ja hampaiden ja luiden muodostamiseen ja D-vitamiinin imeytymiseen. Fosfaattia tutkitaan D-vitamiinipuutoksen, lisäkilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnan, munuaisten vajaatoiminnan, ravinnon imeytymishäiriöiden ja luukadon yhteydessä.

  Mahdolliset oireet: sekavuus, oksentelu, lihas- ja vatsakivut, muistihäiriöt, ummetus, ruokahaluttomuus, tunnottomuus ja heikkous, väsymys, päänsärky.

  7,50 
 • B6-vitamiini (fS -B6-Vit)

  B6-vitamiinia tarvitaan verisolujen sekä elimistön vasta-aineiden muodostumiseen, hiilihydraattien, hemin ja rasvahappojen aineenvaihduntaan. Alhaiset B6-vitamiinipitoisuudet yhdistetään sydän- ja verisuonitautien kohonneeseen riskiin.

  Mahdolliset oireet: B6-vitamiinin puutos oireet voivat olla kouristelu, limakalvoärsytys, masentuneisuus, ärtymys, ihottumaa kasvoilla, väsymys, anemia sekä alentunut kyky aistia lämpötiloja tai kipua.

  48,00 
 • Proteiini (S -Prot)

  Proteiineja esiintyy elimistön kaikista soluista (lihakset, kynnet, hiukset) ja niitä tarvitaan mm. vasta-aineiksi immuunipuolustuksessa, veressä hapen kuljettamiseen, jänteiden, ihon, kynsien ja sidekudoksen vahvistamiseen, hormoneille ja entsyymeille rakennusaineeksi.

  Mahdolliset oireet: herkkyys infektioille, väsymys, hiukset sekä kynnet hauraita, turvotusta, kasvoilla ja raajoissa iho-ongelmia, kuumeilu sekä laihtuminen, nivelkivut ja heikko lihasmassa.

  9,00 
 • Laktaattidehydrogenaasi (S -LD)

  Entsyymi nimeltään laktaatti-dehydrogenaasi eli LD esiintyy erityisesti punasoluissa, munuais- ja maksakudoksissa sekä sydän- ja luustolihaksissa. Kun solut tai kudokset vaurioituvat, LD vapautuu vereen.

  Mahdolliset oireet laktaatti-dehydrogenaasin tutkimiseen voivat olla: lihasvamma, väsymys, korvien humina, päänsärky, tihentynyt sydämentykytys tai todettu syöpä.

  7,50 
 • P -ProBNP, sydämen kuormituksen mittaus

  B-tyypin natriureettinen N-terminaalinen propeptidi eli proBNP on sydämen kammioiden ja eteisten kuormituksen mittari. Tätä tutkimusta käytetään sydänpotilaiden riskin arviointiin sekä erottaessa sydämen vajaatoimintaa akuutista hengenahdistuksesta.

  Mahdollisia oireita: ahdistava tuntemus, väsymys, huimaus, suorituskyky laskee, epäsäännöllinen syke, kohonnut verenpaine, päänsärky ja ruokahaluttomuutta.

  56,00 
 • Seleeni (P -Se)

  Seleeni on hivenaine, jota ihminen saa ravinnosta (mm. liha, kala, maito, viljat). Seleeni toimii antioksidanttina ja estää soluja hapettumisstressiltä. Sydänlihas, kilpirauhasen aineenvaihdunta, kasvuhormonin synteesi, immuunijärjestelmän toiminta sekä kynsien ja hiusten hyvinvointi tarvitsevat seleeniä.

  Mahdolliset oireet ovat: sydämen rytmihäiriöt, hiusten lähtö, hengenahdistus, valkosipulihajuinen hengitys, kynsien muutokset

  35,00 
 • Bilirubiini sekä bilirubiinikonjugaatit (S-Bil ja S-Bil-Kj)

  Tutkimus sisältää sekä biliruubiini että bilirubiinikonjugaatit arvot.

  Elimistössä bilirubiinista noin 90 % on vapaana bilirubiinina (Bil), osa on albumiiniin sitoutuneena ja osa on glukuroni-happoon sitoutuneena eli konjugoitunut bilirubiini (BilKj). Bilirubiinia tutkitaan tavallisesti mm. vastasyntyneiden keltaisuutta selvittäessä sekä sappiteiden ja maksan sairauksien yhteydessä.

  Mahdollisia oireita ovat: pahoinvointi, vatsan turvotus ja kipu, kutina, väsymys ja huonovointisuus, tummentunut virtsa, uloste väriltään harmaa, iho ja silmän valkuaiset kellertävät.

  9,00 
 • Anti-Muller hormoni (S -AMH)

  Anti-Muller-hormoni tutkimus voidaan tehdä henkilön hedelmällisyyden, murrosiän häiriöiden tai vastasyntyneen sukupuolen selvittelyn yhteydessä. AMH tutkimus voidaan tehdä myös epäiltäessä munasarjasyöpää tai seuratessa hoitovastetta, poikavauvoilla kivesten kehittymättömyyttä tai väärää sijaintia.

  65,00 
 • Jodi (S-I)

  Liian vähäinen jodi-pitoisuus voi aiheuttaa suurentuneet kilpirauhaset eli struuman tai kilpirauhasten vajaatoiminnan. Henkilöt joilla on kilpirauhasen liikatoiminta tai suurentuneet kilpirauhaset voivat pahentaa tilaansa nauttiessaan liikaa jodia.

  Mahdolliset oireet: tiheä/hidastunut sydämen syke, ripuli/ummetus, hikoilu, laihtuminen/painonnousu, silmissä hiekan tunne, väsymys, turvotusta kasvoissa, säärissä, silmissä.

   

   

  85,00 
 • Adrenokortikotropiini (P -ACTH)

  Aivolisäke  tuottaa adrenokortikotropiini hormonia eli ACTH, jonka tehtävänä on säädellä lisämunuaisen toimintaa kortisolin tuotannossa.

  Mahdolliset oireet: väsymys, ruokahaluttomuus ja laihtuminen/painonnousu, diabetes, luiden haurastuminen, immuunijärjestelmän heikkeneminen, lihasvoimattomuutta

   

  38,00 
 • Kupari (S -Cu)

  Kupari (Cu) on elintärkeä hivenaine, mutta kuitenkin liiallisena pitoisuutena elimistössämme, kupari on terveydelle haitallinen.

  Mahdollisia oireita: pahoinvointi, väsymys, vapina ja tahattomat lihassupistukset, kävely vaikeutuu, nielemis- ja puhevaikeus, anemia ja lapsilla viivästynyt kasvu

  45,00 
 • A-vitamiini (fS-A-Vit)

  A-vitamiini tavallisesti voidaan tutkia keliakian, maksakirroosin tai haiman toimintavajauksen yhteydessä. Rasvaliukoinen A-vitamiini toimii elimistössämme antioksidanttina ja tarvitsemme sitä mm. näkökyvyn ylläpitämiseen, immuunijärjestelmän toimintaan, luuston kehitykseen ja kasvuun.

  Mahdolliset oireet: myrkytystila; oksentelu, kuiva iho, hiusten lähtö, kielen tulehdus ja kuukautishäiriöt. Puutostila; silmiin kohdistuvat kuten sarveiskalvon vauriot, kuivat silmät sekä pupillien molemmin puolin harmaat täplät. Muita oireita voivat olla toistuvat infektiot, haavaumat, anemia sekä kuiva iho ja kuivat hiukset.

  56,00 
 • E-vitamiini (fS-E-Vit)

  E-vitamiini on tarpeen elinten normaaliin toimintaan ja esimerkiksi elimistöstämme lisämunuaisissa, keuhkoissa, sydämessä, maksassa ja lihaksissa on runsaasti E-vitamiinia. Tutkimusta tavallisesti käytetään epäiltäessä E-vitamiinin puutosta, mikä voi aiheutua suoliston imeytymisongelmista, aliravitsemuksesta, keliakiasta tai rasvojen imeytymishäiriöstä.

  Mahdolliset oireet: kuiva tai näppyläinen iho, kiillottomat hiukset

  34,00 
 • B1-vitamiini (fB-B1-Vit)

  Vesiliukoinen B1-vitamiini eli tiamiini osallistuu elimistössä rasvojen, aminohappojen ja glukoosin aineenvaihdunnallisiin tapahtumiin. B1-vitamiini vaikuttaa hermosolujen (aivotoimintaan), sydämen ja lihasten toimintaan.

  Mahdolliset oireet: uniongelmat, sekavuus, muistin menetys, ruokahaluttomuus, ärtyneisyys, lihasheikkous

  58,00 
 • Sinkki (S-Zn)

  Luuston ja lihasten soluissa sijaitsee elimistölle välttämätön hivenaine sinkki. Sinkki vaikuttaa kudosten kasvuun ja uusiutumiseen ja sitä tarvitaan monien elimistön entsyymien toimintaan sekä haavojen parantumiseen.

  Mahdolliset oireet: ripuli, pahoinvointi, ruokahaluttomuus ja haavojen hidas paraneminen

  46,00 
 • Ubikinoni eli koentsyymi Q10 (fS-Ubikin)

  Solut tarvitsevat ubikinonia energiantuotannossa ja ubikinoni estää solujen rasvoja hapettumisreaktiolta. Ihmisellä syntyy ubikinonia myös elimistössä, mutta iän myötä tuotanto vähenee.

  Mahdolliset oireet: väsymys, lihasvammojen aiheutuminen ja palautuminen pitkäkestoista, migreenikohtaukset

  76,00 
 • Mangaani (B -Mn)

  Mangaani on hivenaine ja sen ylimääräinen pitoisuus lapsilla voi aiheuttaa käyttäytymis- ja oppimishäiriöitä, alentunutta älykkyysosamäärää sekä hienomotorista kömpelyyttä. Aikuisilla voi aiheutua motoristen toimintojen hidastumista. Tavallisesti mangaani tutkitaan mangaanialtistuksen seuraamiseksi.

  73,00 
 • B2-vitamiini (fB-B2-Vit)

  Riboflaviini eli B2-vitamiini on koentsyymi, mikä osallistuu moneen eri tehtävään elimistössä, kuten solujen kehitykseen, kasvuun sekä toimintaan, elimistön energian tuotantoon, aineenvaihduntaan (rasvojen, steroidien, lääkkeiden).

  Mahdolliset oireet: halkeilevat ja haavaiset huulet, hiustenlähtö, kurkkukipu, maksan toimintahäiriöitä, ihosairaudet, hermosto- ja lisääntymisongelmat.

  76,00 
 • K1-vitamiini (fS -K1-Vit)

  Tarvitsemme K-vitamiinia veren hyytymistekijöiden muodostumiseen, luuston vahvistamiseen, valtimoiden kalkkiutumisen estämiseen. K-vitamiinin puutos on harvinainen, mutta voi aiheutua ravintoaineiden puutteellisesta saamisesta tai imeytymisestä. Tässä tutkimuksessa tutkitaan K1-vitamiini muotoa

  Mahdolliset oireet: helposti ilmestyvät mustelmat, nenän ja ikenien vuotoa, liiallista haavojen tai kuukautisten verenvuotoa.

   

  76,00 
 • Nielutulehdus, Streptococcus nieluviljely (Ps-StrVi)

  Tällä nieluviljely tutkimuksella Ps-StrVi voidaan osoittaa Streptococcus pyogenes -bakteerin aiheuttama nielutulehdus. Tavallisesti Streptococcus pyogenes A-ryhmän bakteeri aiheuttaa meille tutumman anginan.

  Mahdolliset oireet: nieltäessä kipeä nielu, nopeasti nouseva kuume, nielurisoissa peitteitä, kaulan imusolmukkeet turvonneet ja arat.

  26,00 
 • Tromboplastiniaika (P -TT-INR)

  INR tutkimus on veren hyytymistesti, mikä osoittaa, onko verenvuotoriskiä tai vastaavasti, jos veri hyytyy liian nopeasti onko tukosriskiä. Tutkimuksella seurataan ja säädetään varfariini (Marevan) annostuksen tasapainoa henkilöillä, joilla on käytössä lääkitys veritulppien ehkäisemiseksi. Tutkimusta käytetään myös ennen leikkaukseen menemistä.

  Mahdolliset oireet: Laskimotukosepäilyssä jalan tai pohkeen kuumotusta ja punoitusta, särkyä kävellessä ja levossa sekä jalkojen turvotusta. Keuhkoveritulpan yhteydessä voi ilmetä veriyskää, huimausta, hengenahdistus, suorituskyvyn laskeminen ja rintakipua.

  19,00 
 • Hepatiitti C-virus, vasta-aineet (S -HCVAb)

  Tällä tutkimuksella todetaan, onko elimistössä hepatiitti C-viruksen vasta-aineita (HCVAb). Vasta-aineet muodostuvat n. 4–16 viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta ja noin 2-8 viikkoa oireiden alkamisesta. Hepatiitti C-virus ei tavallisesti tartu sukupuoliteitse vaan se tarttuu ihmisestä toiseen veren välityksellä.

  Mahdolliset oireet: väsymys, ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, vatsavaivat, lievä lämpö, tummentunut virtsa, ihon ja silmävalkuaistein keltaisuus.

  55,00 
 • Rauta (fS-Fe)

  Liiallinen määrä rautaa (Fe) ei ole hyvästä esimerkiksi sydämelle, maksalle tai haimalle ja voi aiheuttaa henkeä uhkaavan myrkyllisyystilan. Raudanpuute aiheuttaa tavallisesti anemian.

  Mahdollisia oireita: väsymys, apaattisuus, korvien humina, vatsakipu, herkkä hengästyminen, verinen ripuli, nivelkivut, sydämen syke korkeampi, kalpeus.

  7,50 
 • Sitrulliinipeptidi vasta-aineet (S -CCPAb)

  Tulehduksellinen tila saa elimistön puolustusjärjestelmän tuottamaan sitrulliinipeptidien vasta-aineita tavallisesti nivelreuman yhteydessä. Sitrulliinipeptidi vasta-aineiden esiintyminen nivelreumassa on 99 %.

  Mahdolliset oireet kohdistuvat niveliin, ne voivat olla aamuisin jäykät, kivuliaat ja turvonneet. Nivelreuman muita oireita voi olla kuume, väsymys, huonovointisuus sekä ihonalaiset kyhmyt.

  32,00 
 • Amylaasi (S -Amyl)

  Amylaasi on ruoansulatusentsyymi, joka pilkkoo ohutsuolessa ravinnosta tulevaa tärkkelystä. Amylaasin erittävät sylkirauhaset sekä haimasolut. Amylaasin pitoisuus kohoaa haimatulehduksen lisäksi myös mm. haiman kystien, sappikivien, haimakasvaimen yhteydessä sekä suolistotukoksissa, vatsakalvon tai sylkiteiden tulehduksessa ja munuaistoiminnan vajauksessa.

  Mahdolliset oireet: ripuli, selkään ulottuva kipu, kovat ylävatsakivut, ilmavaivat.

  11,00 
 • Kreatiinikinaasi (S -CK)

  Kreatiinikinaasi (CK) tutkimusta käytetään tavallisesti lihastautien diagnostiikassa. Kreatiinikinaasi on enimmäkseen aivoissa, sydän- sekä luurankolihaksessa esiintyvä entsyymi, mikä osallistuu solujen energia-aineenvaihduntaan. Lihasvaurioissa kreatiinikinaasia vapautuu verenkiertoon.

  Mahdolliset oireet: lihaksien turvotus, arkuus, kipu ja heikkous.

  9,00 
 • Transferiinireseptori, liukoinen (S -TfR)

  Soluissa sijaitsevat transferriinireseptorit (TfR) siirtävät raudan solujen sisään mitokondrioihin. Ylimäärän raudasta elimistö varastoi ferritiininä. Jos elimistö ei saa tarpeeksi rautaa, se alkaa kuluttamaan varastossa olevaa rautaa ja ajan kanssa syntyy raudanpuuteanemia.

  Mahdolliset oireet: kalpeus, väsymys ja energian puute, esiintyy pieniä punasoluja tai matalaa hemoglobiinia

  31,00 
 • Homokysteiini (P -Hcyst)

  Homokysteiini tutkimusta voidaan käyttää sydän- ja verisuonisairauksien riskin kartoittamisessa sekä epäiltäessä B12-vitamiinin tai foolihapon (folaatin) puutetta.

  Mahdollisia oireita: muistihäiriöt, ihomuutokset, anemia, suun limakalvon muutokset, tuntohäiriöt ja lihasheikkous.

  31,00 
 • Insuliini (S-Insu)

  Insuliinitutkimusta käytetään tavallisesti selvitettäessä matalaa glukoosi- eli sokeripitoisuutta sekä epäiltäessä haiman kasvaimia. Insuliini on hormoni, jonka tuottaa haima.

  Mahdolliset oireet: sekavuutta, huimausta, hikoilua, sydämentykytystä, näkökyvyn hämärtymistä, nälän tunne.

  22,00 
 • Borrelia burgdorferi vasta-aineet (S -BorrAb)

  Borrelioosi voi levitä punkin puremasta verenkierron mukana ja aiheuttaa kasvohermohalvausta, aivokalvon- tai niveltulehdusta. Elimistö muodostaa kahta Borrelia burgdorferi vasta-ainetta, immunoglobuliini M (BorrAbM) ja immunoglobuliini G (BorrAbG) noin 1–3 kk kuluessa punkin puremasta.

  Mahdolliset oireet: väsymys, hikoilu, keskittymiskyvyn sekä muistiongelmat, päänsärky, nivel- tai lihaskivut, huimaus

  55,00 
 • HI virus antigeeni ja vasta-aineet (S -HIVAgAb)

  HIV (Human Immunodeficiensy Virus) on retrovirus, mikä voi ihmiselle aiheuttaa AIDS-taudin eli immuunikato-oireyhtymän. Alkuun HI-virus lisääntyy nopeasti ja elimistö muodostaa puolustukseksi vasta-aineita. Vasta-aineet näkyvät tartunnasta noin 3–4 viikon kuluttua.

  Mahdolliset oireet: flunssan kaltaiset oireet, haavaumia peräaukon, sukuelinten tai suun seudulla. Voi myös olla elimistössä vuosia oireettomana.

  21,00 
 • Reumafaktori (fS -RF)

  Reumafaktori (RF) on yksi autovasta-aineista. Se vaikuttaa kehossa vallitsevaan tulehdusreaktioon ja nivelen tuhoutumiseen. Reumafaktoria käytetään reumatautien diagnostiikassa, mutta kaikilla reumaa sairastavilla ei reumafaktoria ole.

  Mahdolliset oireet: nivelien aamujäykkyys, turvotus ja särky, painon lasku, lievä kuume, kuivat silmät ja suu sekä ihonalaiset kyhmyt.

  9,00 
 • Kalsium ionisoitunut (fS-Ca-Ion)

  Elimistössä kalsiumista noin puolet on aktiivista muotoa eli vapaata kalsiumia (Ca-Ion), noin 40 % on sitoutuneena proteiineihin eli albumiiniin (Ca-Albk). Ca-Ion tutkimus on kliinisesti tarkempi ja sitä käytetään esimerkiksi happoemästaseen häiriöissä, munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla, leikkausten jälkeen ja tehohoidossa olevilla, D-vitamiini puutetta, luukatoa tai imeytymishäiriöitä epäiltäessä.

  Mahdollisia oireita: lihaskrampit tai raajojen puutuminen/pistely, väsymys, päänsärky, ummetus, ruokahaluttomuus, rytmihäiriöt

  39,00 
 • Desialotransferiini (S -CDT)

  CDT eli desialotransferriini tutkimusta käytetään alkoholin jatkuvan liiallisen käytön mittarina. CDT-pitoisuus ei kohoa yhden illan alkoholin suurkulutuksen seurauksena vaan kyseessä pitää olla pidempijaksoinen alkoholin suurkulutus.

  28,00 
 • Uraatti (S -Uraat)

  Uraattia eli virtsahappoa syntyy, kun puriiniemäkset hajoavat. Kun uraatin poistuminen elimistöstä häiriintyy, kertyessään ylimääräisesti vereen se alkaa kiteytymään. Näin syntyy uraattikiteitä ja -kiviä esimerkiksi munuaisiin, virtsaan tai nivelnesteisiin.

  Mahdollisia oireita: ylävatsakipu, virtsasta proteiinia, lihaskouristukset, ukkovarpaan nivelkipu ja turvotusta jaloissa, ihon kutina ja kuivuminen, virtsakivet, nivelten kuumotus ja punoitus, tuntohäiriöt.

  9,00 
 • Prolaktiini (S -PRL)

  Prolaktiini osallistuu sukuhormonien toimintaan, rintarauhasten kehittymiseen sekä maidon erityksen käynnistämiseen. Vuorokausivaihtelu vaikuttaa prolaktiinitasoon ollen aamuyöstä korkeimmillaan.

  Mahdolliset oireet naisilla: keltarauhasen toiminnan vajaus, hedelmättömyys, kuukautiskierron häiriöt, maidon vuotaminen rinnoista, liikakarvaisuus.

  Mahdolliset oireet miehillä: hedelmättömyys, impotenssi ja seksivietin lasku, testosteronin toiminta estyy.

  18,00 
 • Parathormoni (fP-PTH)

  Parathormoni (PTH) vaikuttaa merkittävästi kalsiumin sekä fosforin tasapainoon elimistössämme ja se säätelee kalsiumin erittymistä luista, imeytymistä suolesta sekä kulkeutumista virtsaan. Tutkimusta voidaan käyttää epäiltäessä kalsiumin aineenvaihduntahäiriöitä tai lisäkilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa.

  Mahdolliset oireet: vatsakivut, sormien ja varpaiden pistely, väsymys, lihasjäykkyyttä, lihaskrampit ja kouristukset, muistihäiriöt, ärtyvyyden lisääntyminen, virtsakivet.

  32,00 
 • Virtsan kemiallinen seula (U -KemSeul), pika

  Virtsan kemiallinen seula tarkoittaa tutkimusta, missä virtsasta tutkitaan seuraavat solut: leukosyytit, ketoaineet, hemoglobiini, glukoosi, nitriitit, proteiini sekä virtsan happamuutta eli ph. Vastaus valmistuu puolen tunnin sisään. Tutkimusta voidaan käyttää infektioepäilyssä, joissa ei tarvita bakteeriviljelyä.

  Edustavin virtsanäyte on aamunäyte, mutta näyte voidaan ottaa myös 4 tuntia rakossa olleesta virtsasta. Voit tulla näytteenottoon suoraan laboratorioon tai hakea näytteenottovälineet Pisara LAB laboratoriosta ja tuoda näyte myöhemmin.

  10,00 
 • Progesteroni (S -PROG)

  Progesteronihormoni tutkimuksen avulla todetaan ja ajoitetaan ovulaatio sekä tutkitaan keltarauhasen toimintaa. Kyseessä on hedelmällisyydelle tärkeä tekijä ja progesteronia tutkitaan myös epäiltäessä keskenmenoa tai kohdun ulkoista raskautta. Ovulaatio tai kuukautiset saattavat puuttua, mikäli progesteronihormonin pitoisuusvaihtelua ei tapahdu.

  Mahdolliset oireet: mielialan vaihtelut, kivuliaat kuukautiset, päänsärky, hedelmättömyys, lihominen ja turvotus sekä unirytmin häiriöitä.

  21,00 
 • Kudostransglutaminaasi IgA vasta-aineet (S-IgA, S-tTGAbA), keliakia seulonta

  Keliakia on autoimmuunisairaus, missä ohutsuoli tulehtuu, suolinukka vaurioituu ja tämän seurauksena ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Tutkimus sisältää immunoglobuliini A (IgA) ja kudostransglutaminaasi IgA vasta-aineet (tTGAbA)

  Mahdolliset oireet: ilmavaivat, pitkään jatkunut löysä uloste tai ummetus, ihokeliakiassa on kutiseva rakkulaihottuma (kyynärpää, polvet, pakarat, hiuspohja), nivelkivut ja -turvotus, vatsan turvotus ja -kipu.

  32,00 
 • Immunoglobuliini A (S -IgA)

  IgA pidetään tärkeimpänä ihmisen eritteissä ja limakalvoilla toimivana immunoglubuliinina eli vasta-aineena esiintyvänä proteiinina. Se puolustaa elimistöä infektioilta erityisesti maha-suolikanavassa ja hengitysteissä.

  Mahdolliset oireet: pitkäaikainen ripuli tai ummetus, ilmavaivat, ravintoaineiden imeytymishäiriöt, vatsan turvotus ja kipu

  15,00 
 • Kalsium (S -Ca)

  Kalsium osallistuu solujen toimintaan ja on mukana mm. luuston kehityksessä, hermo-, sydän- ja lihassolujen säätelyssä sekä aineenvaihdunnan reaktioissa. Kalsium esimerkiksi vahvistaa hampaita ja luustoa.

  Mahdolliset oireet: lihaskrampit tai raajojen puutuminen/pistely, väsymys, päänsärky, ummetus, ruokahaluttomuus, rytmihäiriöt

  9,00 
 • Luteinisoiva hormoni (S -LH)

  Sukusoluja ja -hormoneja säätelevä luteinisoiva hormoni eli LH  vaikuttaa hedelmällisyyteen naisilla käynnistämällä ovulaation ja miehillä kiveksissä Leydigin soluihin erittämällä testosteronia.

  Mahdolliset oireet: mielialan vaihtelut, häiriöt kuukautisissa, päänsärky, hedelmättömyys, lihominen ja turvotus sekä unirytmin ja mieliala häiriöitä, yöllinen hikoilu, testosteronin puuttuminen, seksin haluttomuus

  19,00 
 • Follikkelia stimuloiva hormoni (S -FSH)

  FSH vaikuttaa miehillä siittiöiden kehittymiseen ja naisilla munarakkuloiden eli follikkelien kasvuun sekä kypsymiseen.

  Mahdolliset oireet: mielialan vaihtelut, häiriöt kuukautisissa, päänsärky, hedelmättömyys, lihominen ja turvotus sekä unirytmin ja mieliala häiriöitä, yöllinen hikoilu, testosteronin puuttuminen, seksin haluttomuus.

  21,00 
 • Aspartaattiaminotransferaasi (S -ASAT)

  Maksasoluissa, sydänlihaksessa sekä luustolihaksissa esiintyvä ASAT-entsyymi (aspartaattiaminotransferaasi) reagoi kudosvaurioissa siirtymällä verenkiertoon.

  Mahdolliset oireet: ihon keltaisuus, lihaskivut ja -jäykkyys, ylävatsan äkillinen kipu, pahoinvointi

  5,00 
 • Estradioli (S -E2)

  Miehillä estradioli eli E2 vaikuttaa aivoihin, lihaksistoon, rasvan aineenvaihduntaan ja luustoon. Naisilla estradiolin vaikutus näkyy myös aivoissa ja luustossa, mutta lisäksi maitorauhasissa, maksassa sekä vaginassa ja kohdussa. Estradioli vaikuttaa myös hedelmällisyyteen ja kollageenin tuotantoon.

  Mahdolliset oireet: mielialan vaihtelut, vaihdevuosien aikainen vuoto, päänsärky, hedelmättömyys, miehillä rintojen kasvu, mieliala häiriöitä, yöllinen hikoilu.

  19,00 
 • B12-vitamiini (S -B12-Vit)

  B12-vitamiini on ihmiselle tärkeä hermoston ja aivojen toimintaan, punasolujen sekä DNA:n muodostumiselle.

  Mahdollisia oireita: hermostolliset oireet kuten muistihäiriöitä, jalkojen ja käsien pistelyä ja puutumista, tuntohäiriöitä, hajamielisyys, lihasheikkous; punasolujen suuri koko (E-MCV koholla), väsymys, heikkous, ripuli, kalpeus. Harvemmin esiintyy: ihon keltaisuus, laihtuminen, kielitulehdus.

  21,00 
 • Alkalinen fosfataasi (S -AFOS)

  AFOS eli alkaalinen fosfataasi tutkimusta voidaan käyttää selvitettäessä sappitietukoksia, luuston hyvinvointia tai maksasairauksia.

  Mahdolliset oireet: vatsan ja raajojen turvotus, lihasheikkous, silmien ja ihon keltaisuus, toistuvat murtumat, kutina, mustelmataipumus, virtsan tummuminen

  5,00 
 • Klamydia ja tippuri (CtGcNhO)

  Klamydia (Chlamydia trachomatis) ja tippuri (Neisseria gonorrhoeae) ovat Suomessa yleisimpiä sukupuolitauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksissä ja voivat tarttua niin nieluun, peräaukkoon kuin sormien välityksellä myös silmiin. Klamydia ja tippuri tutkimukset selvitetään virtsanäytteestä.

  Mahdolliset oireet: kipua vatsassa, kurkussa, kellertävä ja verinen valkovuoto, kuukautiskierron häiriö, kipu yhdynnässä, kirvelyä virtsatessa tai kurkussa, mätävuotoa peniksestä. Voi esiintyä myös oireettomana. Lisäksi tippurin oireet kipu ulostaessa ja peräsuolen limainen vuoto sekä kutina.

  41,00 
 • Kortisoli (S -Korsol)

  Kortisolin tasapaino on tärkeä, sillä sen avulla pysymme toimintakykyisinä, motivoituneina sekä energisinä. Pitkäaikaiset korkeat kortisolipitoisuudet voivat saada aikaan lisämunuaisten uupumisen, lisäävät diabeteksen ristiä estämällä insuliinin toimintaa ja vaurioittavat immuunijärjestelmän toimintaa.

  Mahdolliset oireet: alakuloisuus, hedelmättömyys, painon nousu, ahdistuneisuus, ärtyisyys, muistihäiriöt, närästys, päänsärky, nukahtamishäiriöitä.

  21,00 
 • Tyreoideaperoksidaasi vasta-aineet (S -TPOAb)

  TPO-vasta-aineet (TPOAb) vaikuttavat häiritsevästi tyreoideaperoksidaasin eli TPO:n toimintaan, jolloin kilpirauhashormoneja erittyy liikaa tai liian vähän. Kilpirauhashormonituotannon epätasapaino aiheuttaa kudosvaurioita, kilpirauhasen tulehduksen (Hashimoton tyreoidiitti) ja kilpirauhasen toiminnan häiriöitä.

  21,00 
 • Lasko (B -La)

  Korkeita lasko pitoisuuksia voi esiintyä kudosvaurioissa, raskauden, maksasairauksien ja anemian yhteydessä, kroonisissa tulehduksissa sekä iän myötä.

  Mahdolliset oireet: yleiskunnon lasku, kuume, ohimon kipu, reumaattiset sairaudet, masennus, yöhikoilu, silmäsärky, laihtuminen

  9,00 
 • Magnesium (S -Mg)

  Kivennäisaine magnesium osallistuu aineenvaihdunnan tapahtumiin, elektrolyyttien tasapainoon, lihasten ja verisuonten toimintaan, verenpaineen säätelyyn.

  Mahdolliset oireet magnesiumin puutteesta: ripuli, oksentelu, väsymys, lihasten kouristelu, vapina ja nykiminen.

  9,00 
 • Hemoglobiini A1c kokoverestä (B -HbA1c)

  HbA1c kuvastaa sokeritasapainoa 1–2 kk ajalta ja tulokseen vaikuttavat punasolujen elinikä sekä sokerin määrä. Mitä enemmän sokeria sitä korkeampi HbA1c pitoisuus.

  Mahdolliset oireet: väsymys, janon ja nälän tunne, tunnepurkaukset ja ahdistuneisuus, päänsärky, tihentynyt syke, hikoilu, sekavuus.

  11,00 
 • Glutamyylitransferaasi (S -GT)

  Verestä mitattava GT-pitoisuus on peräisin maksasta, joten maksavaurioiden yhteydessä glutamyylitransferaasia siirtyy herkästi vereen.

  Mahdolliset oireet: pahoinvointi, kuumeilu, väsymys, ihon kutina ja keltaisuus, muistin heikentyminen, lihasvoiman heikentyminen, ylävatsassa kipua ja painon tunne.

  9,00 
 • Prostata spesifinen antigeeni (S -PSA)

  Eturauhasen erittämä prostataspesifinen antigeeni eli PSA pitää siemennesteen juoksevana ja estää sen hyytymisen. PSA: kohoamiseen voi eturauhassyövän lisäksi vaikuttaa myös muut tekijät, kuten esimerkiksi eturauhasen tulehdus tai liikakasvu, virtsatieinfektio, eturauhasen toimenpiteiden tai ejakulaation jälkeen (48 h) sekä pitkä pyöräily.

  Mahdolliset oireet: virtsaaminen heikkoa ja pidentynyttä, tiheämpi virtsaamistarve

  21,00 
 • Trijodityroniini, vapaa (S -T3-V)

  T3 kulkeutuu suurimmaksi osaksi kantajaproteiiniin sitoutuneena, mutta vain noin 0,3 % liikkuu veressä vapaana (T3-V). T3-V voi kohota kilpirauhasen liikatoiminnassa.

  21,00 
 • Folaatti (fS-Folaat)

  Elimistö tarvitsee B9-vitamiinia eli folaattia mm. punasolujen ja proteiinien tuotantoon, aivojen aineenvaihduntaan, suolahapon muodostumiseen, solujen jakautumiseen sekä geeniperimän muodostamiseen.

  Mahdolliset oireet: väsymys, huimaus, hermosto-oireet, ihomuutokset, suun limakalvomuutokset, lihasheikkous, infektioherkkyys

  21,00 
 • Sukupuolihormoneja stimuloiva hormoni (S -SHBG)

  Sukupuolihormoneja sitovan globuliinin eli SHBG:n tehtävä on nimensä veroisesti kuljettaa veressä hormoneja, kuten testosteronia ja estradiolia (E2). SHBG voidaan tutkia tavallisesti mieshormonien liika- tai vajaatuotantoa epäiltäessä, kuukautisten häiriöiden tai puuttumisen sekä liikakarvaisuuden yhteydessä.

  Mahdolliset oireet: akne, hedelmättömyys, vähentynyt sukupuolivietti, naisilla kuukautishäiriöt, liiallinen karvankasvu (hirsutismi), munasarjojen monirakkulatauti, miehillä erektiohäiriöt ja kivesten toimintahäiriöt

  32,00 
 • Kreatiniini (fS -Krea)

  Kreatiniini tutkimusta voidaan käyttää munuaisen toimintahäiriöiden, kuten munuaisten vajaatoiminnan selvittelyyn ja seuraan, lääkkeiden annostuksen arviointiin. Fyysinen rasitus, r­­­uokailu ja liharuokien korkea proteiinipitoisuus kohottaa kreatiniinin määrää veressä n. 5-20 %. Tutkimus sisältää kreatiniini arvon lisäksi munuaisten hiussuonikerästen glomerulusten suodatusnopeuden tutkimuksen eli GFRe. Tämä antaa vielä tarkemman kuvan munuaisten toiminnasta.

  Mahdolliset oireet: palelu, päänsärky, väsymys, ihon kutina, kalpeus ja kuivuus, kasvoissa, käsissä ja jaloissa turvotusta, hengenahdistus, virtsan määrän väheneminen, pahoinvointi, impotenssi, kuukautisten poisjäänti.

  17,00 
 • Kalium (S -K)

  Kalium on elimistön suola. Kaliumin tehtävänä on osallistua aineenvaihduntaan keskushermoston, lihasten, munuaisten ja sydämen osalta sekä välittää hermoimpulsseja ja osallistua lihasten toimintaan.

  Mahdolliset oireet: väsymys, ripuli, syömishäiriöt, oksentelu, sydämen rytmihäiriöt, tuntoaistimukset jäsenissä.

  5,00 
 • Testosteroni (S -Testo)

  Testosteronin tehtävä on osallistua sukupuolielinten, sukurauhasten, luuston ja lihasten kehitykseen sekä äänen madaltumiseen ja karvoituksen lisääntymiseen. Hormonilla on myös vaikutus seksuaaliseen viettiin ja sosiaaliseen käyttäytymiseen.

  Mahdolliset oireet: erektiohäiriöt, hedelmättömyys, unihäiriöt, väsymys, liikalihavuus, keskittymiskyvyn heikkeneminen, pojilla viivästynyt tai varhainen murrosikä, naisilla kuukautishäiriöitä, liikakarvoitusta (hirsutismi), kaljuuntumista tai matala ääni.

  31,00 
 • B12-vitamiini, aktiivinen (S -B12-TC2)

  B12-vitamiini eli kobalamiini on ihmiselle tärkeä hermoston ja aivojen toimintaan, punasolujen muodostumiseen sekä DNA:n muodostumiselle. B12-TC2 tutkimusta käytetään B12-vitamiinin puutostilan selvitykseen.

  Mahdollisia oireita: hermostolliset oireet kuten muistihäiriöitä, jalkojen ja käsien pistelyä ja puutumista, tuntohäiriöitä, hajamielisyys, lihasheikkous; punasolujen suuri koko (E-MCV koholla), väsymys, heikkous, ripuli, kalpeus. Harvemmin esiintyy: ihon keltaisuus, laihtuminen, kielitulehdus.

  42,00 
 • Natrium (S -Na)

  Natriumin tutkimusta käytetään elimistön nesteiden tasapainon arviointiin, ennen kaikkea veden ja natriumin suhdetta.

  Mahdolliset oireet: lihaskouristelu, tajuttomuus, sekavuus, sydämen rytmihäiriöt, janon tunne, oksentelu, ripuli, limakalvojen kuivuminen, levottomuus, väsymys ja voimattomuus.

  5,00 
 • Perusverenkuva (B -PVK+T)

  Perusverenkuva (PVK+T) ja trombosyytit -tutkimus tarjoaa yleiskuvan verihiutaleiden (trombosyytit), punasolujen (erytrosyytit) ja valkosolujen (leukosyytit) pitoisuuksiin ja kokoihin. Solujen selvityksen myötä nähdään elimistön tautitiloja, kuten vuotohäiriöt, anemiat, allergiat, tulehdukset, verenvuodot.

  Mahdolliset oireet: päänsärky, väsymys, mustelmat tai verenvuoto, kalpeus, infektioherkkyys, korvien humina, tihentynyt sydämen syke.

  16,00 
 • Tyroksiini, vapaa (S -T4-V)

  Tyroksiinin vapaata muotoa T4-V käytetään kilpirauhastoiminnan arviointiin. Korkeita T4-V arvoja voidaan tavata mm. kilpirauhasen liikatoiminnassa, aivolisäkekasvaimen yhteydessä sekä joidenkin lääkkeiden käytön yhteydessä. Alentuneita T4-V arvoja voi esiintyä tyroksiinihoidon alkuvaiheessa, jodin puutoksessa, kilpirauhasen vajaatoiminnassa sekä raskauden loppuvaiheessa.

  16,00 
 • Glukoosi, paasto (fS-Gluk)

  Sokerin paastoarvoja mitataan epäiltäessä diabetesta tai seuratessa hoitovastetta. Solut muodostavat sokeria eli glukoosia käsittelemällä hiilihydraattia, mutta saamme glukoosia päivittäin myös ravinnosta. Glukoosin tasapaino elimistössä on elintärkeä.

   

  11,00 
 • C-reaktiivinen proteiini (S-CRP)

  CRP käytetään selvitettäessä, onko sairauden aiheuttaja bakteeri- vai virusinfektio ja seuratessa hoidon tehoamista bakteeri-infektioiden antibioottihoidoissa.

  Mahdolliset oireet: kuume, väsymys, ripuli, yleiskunnon lasku, ihottuma, yskä, vatsakipu, oksentelu, niveloireet kuten turvotu, kipu ja aamujäykkyys.

  13,00 
 • C-reaktiivinen proteiini, herkkä (S-hs-CRP, herkkä)

  Herkkä CRP eli hs-CRP on käytetympi, kun arvioidaan tukkivan valtimotaudin sekä verisuoni- ja sydäntautiriskiä. Herkkä CRP tulos antaa tarkan pitoisuuden, vaikka se olisi viitearvoissa.

  Mahdolliset oireet: kuume, huonovointisuus, rintakipu.

  16,00 
 • D-vitamiini (S -D-25)

  Tutkimalla S-D-25 muotoa saadaan hyvä kuva D-vitamiinin pitoisuudesta ja varastosta elimistössä. Tutkimuksella tavallisesti selvitetään D-vitamiinin puutos- tai yliannostuksen tilaa.

  Mahdolliset oireet: D-vitamiinin yliannostuksessa: oksentelu, laihtuminen, nestevajaus, sekavuus ja heikkous.

  35,00 
 • Täydellinen verenkuva (B -TVK)

  Täydellinen verenkuva (TVK) -tutkimus tarjoaa kokonaisvaltaisen katsauksen eri verisolujen tyyppeihin ja määriin. Solujen selvityksen myötä nähdään elimistön tautitiloja, kuten vuotohäiriöt, anemiat, allergiat, tulehdukset, verenvuodot.

  Mahdolliset oireet: päänsärky, väsymys, mustelmat tai verenvuoto, kalpeus, infektioherkkyys, korvien humina, tihentynyt sydämen syke.

  10,00 
 • Rasva-arvot kolesteroli ja triglyseridit (fS-Lipidit)

  Elimistö tarvitsee rasvaa energianlähteeksi. Henkilö pystyy itse vaikuttamaan rasvojen tasapainoon liikunnalla ja ravinnolla. Korkeat rasva-arvot lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tässä paketissa tutkitaan triglyseridejä (Trigly), kokonaiskolesteroli (Kol), ”hyvä” kolesteroli (HDL-kol) ja ”paha” kolesteroli (LDL-kol).

  20,00 
 • Alaniiniaminotransferaasi (S -ALAT)

  ALAT on entsyymi, joka reagoi maksasoluvaurioiden yhteydessä ja erittyy verenkiertoon, jolloin mitattu ALAT-pitoisuus nousee.

  Mahdolliset oireet: silmien ja/tai ihon keltaisuus, alkoholin suurkulutus, ylävatsaoireet, lääkkeiden pitkäaikainen käyttö, vyötärölihavuus.

  5,00 
 • Tyreotropiini (S -TSH)

  TSH eli tyreotropiini erittyy aivolisäkkeestä ja pitoisuus vaihtelee vuorokausirytmin mukaan. TSH vaikuttaa kilpirauhashormonien toimintaan ja reagoi mm. kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnassa.

  15,00 
 • Ferritiini (S -Ferrit)

  Ferritiinipitoisuus kertoo rautavaraston tilasta ja on herkkä raudanpuutteen mittari. Ferritiinitutkimusta käytetään raudankertymäsairauden sekä raudanpuuteanemian toteamiseen ja hoidon seurantaan, rautavarastojen arviointiin. Ferritiini tutkimuksella voidaan huomata anemian syntyminen jo aikaisessa vaiheessa.

  Mahdolliset oireet: keskittymisvaikeudet, kalpeus, kohonnut verenpaine, heikkous, hemoglobiinin alentuminen, väsymys, hengästyminen, sydämen syketiheys nousee, kognitiivisten toimintojen heikkeneminen, kipua nieltäessä ja kielessä.

  20,00